Kokosové ořechy patří k nejzdravějším exotickým plodům, které známe. Nastrouhaná dužina je součástí celé řady zákusků a dortů, ale můžeme ji využít i jinak. Čím nás kokos obohacuje a proč je natolik zdraví prospěšný?
Zvedne vám náladu – kokos je bohatý na některé látky, které příznivě působí jako tzv. neurotransmittery. Podporuje tvorbu serotoninu v mozku a přispívá tak k dobré náladě a k odstranění projevů deprese, neuróz a úzkostí. Obsahuje také značné množství hořčíku, který je nezbytný pro více než tři stovky biochemických procesů v organismu. Kokosové palmy se zpravidla nepěstují na vyčerpané zemědělské půdě, zasažené průmyslovými syntetickými hnojivy a obsah hořčíku se v kokosu drží již řadu let na stabilní úrovni, což nelze říci např. o většině druhů ovoce v supermarketech.
Zlepší imunitu – imunita je v současnosti velmi skloňované slovo a bude tomu zřejmě i nadále. Koronavirus dnes doslova mění svět, zvláště naše priority, a jednou z nich bude i posílení imunity vhodnou stravou. Kokosový ořech se může stát v tomto směru jedním z vydatných pomocníků. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E, zdravé tuky, mnoho proteinu, a kromě hořčíku i vápník, zinek, fosfor, měď, selen a přibližně 30 dalších minerálů a stopových prvků.
Je skvělým doplňkem ve směsích ořechů – strouhaný kokos, případně kokosové plátky, by neměly chybět v žádné oříškové směsi. Je to právě ona specifická a nezaměnitelná chuť, která dokáže obohatit jak směs lískových, vlašských, pistáciových a kešu oříšků, tak i stovky různých sladkých jídel počínaje zmrzlinovými poháry a konče zákusky, dorty a čokoládovými tyčinkami. Bez těchto exotických plodů by to zkrátka nebylo ono.
Přepadla vás chuť na sladké? Dejte si kokos – jestliže jej máte doma v podobě nastrouhaného endospermu (dužiny), máte k dispozici zásobu sladkého a zdravého mlsání na dlouhou dobu. Skladovat jej můžete bez problémů několik měsíců, ideálně v suchu a mimo dosah slunečního světla.