Pravé jídlo už dávno není chápáno jako jídelníček s vysokým obsahem živočišných složek, nasycených tuků a cholesterolu, který se v živočišných potravinách nachází mnohem víc, než by bylo zdrávo. Není se pak čemu divit, když se podíváme na studie. Ty nám říkají, že průměrně každý druhý člověk za svůj život prodělá infarkt. Ten může být způsoben také tím, že zkonzumovaný cholesterol usedá do arterií okolo srdce. Lektvar smrti.
Oproti tomu je veganská strava velmi chudá na tyto a podobné zdraví neprospěšné látky. Pojďme si ukázat, jaké další benefity nám může dodat.
Antioxidanty a vitaminy jsou bodem číslo jedna. Těch se v rostlinné stravě nachází požehnaně kvůli ovoci a zelenině. Tyto látky nám a naší pleti propůjčují mladistvý vzhled bez vrásek a udržují ji vláčnou a pružnou.
Mikronutrienty tvoří také náš imunitní systém. Můžete si to přiblížit tím, že vždy, když jste byli nemocní, vám babička donesla pomeranče kvůli vitaminu C, který působí protizánětlivě.
Jako další si můžeme uvést prudký nárůst energie. Přes devadesát procent lidí, kteří se rozhodli ze svého jídelníčku vyřadit maso a ostatní živočišné produkty zaznamenali opravdu rapidní nárůst energie a síly. Není se čemu divit, když to, co našemu tělu dodává pohon, jsou právě sacharidy, jejichž obsah je v této stravě skutečně značný.
Vaše srdce vám poděkuje. Jak už bylo řečeno, cholesterol se velmi snadno usazuje na stěnách tepen okolo srdce, čímž se zvyšuje krevní tlak a zrychluje se tep. Tento orgán je proto extrémně zatěžován, což může vést až k srdeční příhodě a smrti.
Již donedávna panoval mýtus, že veganství je drahé. Pokud se ovšem budete držet plnohodnotných potravin (minimálně zpracovaných), nemusíte se stavu vaší peněženky obávat. Dokonce vychází, že nákup vás bude stát méně peněz.
Jako poslední benefity si zde uvedeme etické důvody. Z těch si každý může vybrat své, ale asi nejznámějším z nich je snaha co nejvíce ušetřit zvířata utrpení.